Accesul bolnavilor de cancer la radioterapie în România, o loterie pentru viață

România, cele mai puține aparate de radioterapie, raportat la numărul de locuitori, dintre țările UE 

 

1 din 5 bărbați și 1 din 6 femei, la nivel mondial, dezvoltă cancer de-a lungul vieții, iar 1 din 8 bărbați, respectiv 1 din 11 femei, își pierd viața din cauza acestei maladii[1].

Cancerul este a doua cauză de mortalitate la nivel global[2], iar ultimele estimări ale Globocan, din 2018, indică un trend ascendent din punctul de vedere al incidenței bolii, dar și al mortalității. Anul trecut, în întreaga lume s-au înregistrat peste 18 milioane cazuri de cancer și peste 9 milioane de decese[3] cauzate de această boală.

Aproape un sfert din cazurile de cancer la nivel global în 2018 s-au înregistrat în Europa.[4]  Un alt aspect important este faptul că 70% dintre decesele cauzate de cancer s-au înregistrat în țări mediu sau slab dezvoltate .

În ciuda faptului că la nivel european cea mai mare incidență a cazurilor de cancer în 2018 a fost în Europa Centrală, cea mai ridicată rată a mortalitații din cauza acestei boli a fost în Europa de Est[5], ceea ce demonstrează dificultatea cu care țările din regiune fac față luptei cu această maladie a secolului.

 

Radioterapia: o șansă la viață pentru bolnavii care luptă cu cancerul

Pe lângă tratamentul prin chimioterapie și cel medicamentos, una dintre metodele de tratament prescrise cel mai adesea în cazul bolnavilor diagnosticați cu cancer este radioterapia, care țintește celulele cancerigene și împiedică înmulțirea lor.[6]

Radioterapia externă implică o aparatură care utilizează radiațiile pentru a distruge sau a micșora celulele canceroase[7] doar în acea parte a corpului unde tumoarea este prezentă, fără a afecta major celulele din jur. Radioterapia se utilizează în general pentru a trata cancerul la sân, la prostată, la cervix, cancerul la cap, gât, leucemia (cancerul sângelui) și anumite tipuri de cancer tiroidian[8]. Așadar este vorba despre un tratament local, ceea ce înseamnă că radioterapia poate fi eficientă în cazurile în care tumoarea canceroasă se află doar într-o anumită parte a corpului[9].

Pentru organismul ajuns în stadiul în care cancerul s-a răspândit în mai multe zone, radioterapia are doar efect paliatiativ și nu mai poate fi utilizată decât pentru a reduce simptomele, nu și pentru a distruge sau micșora celulele canceroase[10]. Cu cât se întârzie administrarea tratamentului, cu atât cancerul poate evola, de aceea este vital accesul cât mai rapid al pacientului la terapia indicată de medic.

 

Accesul la radioterapie în România, o loterie pentru viață pentru bolnavii de cancer

Programul național de oncologie decontează integral costul tratamentului de radioterapie pentru pacienții care suferă de cancer.[11] Problema rămâne numărul redus de centre de radioterapie care nu face față tuturor bolnavilor cu cancer care au nevoie de acest tip de tratament, precum și dispunerea neuniformă a acestor centre la nivel național.

Această situație rezultă într-o supraaglomerare a unităților medicale din marile orașe universitare, iar pacienții care suferă de cancer și pentru care fiecare zi contează în lupta cu boala, pot fi puși pe liste de așteptare de luni de zile, pentru a beneficia de un tratament care le poate salva viața.

România, pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de aparate de radioterapie raportat la populație

Conform celui mai recent studiu Eurostat[12], în Uniunea Europeană au fost utilizate peste 3500 de aparate de radioterapie pentru a trata pacienții care suferă de cancer, în 2016.

Atunci, România s-a clasat pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de aparate de radioterapie pentru tratarea bolnavilor de cancer: o medie de 0.37 la 100.000 de locuitori, în timp ce la polul opus s-a situat Belgia, cu o medie de 1.81 de aparate la 100.000 de locuitori.[13]

Din păcate accesul târziu la metodele de tratament este o situație des întâlnită mai ales în țările slab dezvoltate, astfel că în 2017 doar 26% din țările slab dezvoltate au beneficiat de servicii de diagnosticare și tratament în sectorul public[14]. Aceleași statistici arată ca doar 1 din 5 țări mediu și slab dezvoltate își permit să implementeze un program anti-cancer.

 

Cancerul la bronhopulmonar și cancerul la sân principală cauză de deces prin cancer în România

În România în ceea ce privește incidența cancerului, în 2018 s-au înregistrat peste 80.000 de noi cazuri, iar cancerul la bronhopulmonar a fost cel mai frecvent diagnosticat, urmat de cancerul la sân și cel de prostată.[15]  Prevalența cancerului în România, conform acelorași studii arată că în ultimii 5 ani mai mult de 200.000 de persoane trăiesc cu această boală[16].

Peste 50% dintre bărbații nou diagnosticați cu cancer în 2018 au cancer bronhopulmonar și peste 50% dintre femeile nou diagnosticate cu cancer în același an suferă de cancer la sân.[17]

Tot în 2018, în ceea ce privește mortalitatea, cancerul bronhopulmonar a produs cele mai multe decese în rândul pacienților cu cancer, urmat de cancerul la sân și cel de prostată.[18]

 

Conferința „Accesul pacienților la radioterapie în regiunea Sud-Muntenia”, desfășurată în 30 ianuarie 2019, la Pitești, și-a propus să aducă în prim-plan provocările pacienților cu cancer, în particular din regiunea Sud-Muntenia și Oltenia, care au indicație pentru radioterapie. De asemenea, discuțiile au vizat și potențiale soluții care ar putea facilita accesul pacienților la această procedură terapeutică, fără întârzieri.

Evenimentul s-a desfășurat în contextul în care în 4 februarie, la nivel internațional se marchează Ziua Mondială de luptă împotrivă Cancerului, o inițiativă menită să atragă atenția asupra necesității implicării fiecăruia dintre noi – de la autorități, medici, oameni de știință, societate civilă, la pacienți, familii și prieteni ai pacienților cu cancer, a societății per ansamblu, în combaterea cancerului.

 

PR&Comunicare: Sănătatea Press Group

 

Despre Spitalul Sfântul Nicolae Pitești

Spitalul Sfântul Nicolae este o unitate medicală privată, inaugurată în anul 2008 în Pitești, județul Argeș, care oferă servicii medicale specializate de radioterapie, recuperare medicală, oncologie medicală, servicii de radiologie și imagistică medicală, respectiv laborator. În 2017, spitalul a inaugurat un centru ultraperformant de radioterapie, în care orice pacient din România, care are indicație terapeutică pentru radioterapie poate beneficia de tratament gratuit în baza examenului histopatologic și a dovezii faptului că este asigurat sau co-asigurat al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

[1] https://www.iarc.fr/wp-content/uploads/2018/09/pr263_E.pdf

[2] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cancer

[3] https://www.iarc.fr/wp-content/uploads/2018/09/pr263_E.pdf

[4] https://www.iarc.fr/wp-content/uploads/2018/09/pr263_E.pdf

[5] https://g8fip1kplyr33r3krz5b97d1-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2018/09/caac_21492_Final_Embargoed.pdf

[6] https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/radiation/basics.html

[7] https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/radiation-therapy/external-beam

[8] https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/radiation-therapy

[9] https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/radiation/basics.html

[10] https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/radiation/basics.html

[11] http://www.cnas.ro/page/programul-national-de-oncologie.html

[12] https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/EDN-20171107-1?inheritRedirect=true

[13] https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/EDN-20171107-1?inheritRedirect=true

[14] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cancer

[15] http://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romania-fact-sheets.pdf

[16] http://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romania-fact-sheets.pdf

[17] http://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romania-fact-sheets.pdf

[18] http://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romania-fact-sheets.pdf